At få børn under uddannelse: Tre mødres erfaringer

Fra Momsterkontoret: Mira, Mette og Esme.

Af Redaktionen

Den gennemsnitlige dansker får først børn omkring 30-års alderen. Her er man oftest færdig med uddannelse og godt i gang med karrieren. På Momsterkontoret er vi dog lidt anderledes; Både Mira, Mette og Esme blev mødre under uddannelse, så skoletiden var præget af bleer, gylp og minituøse skemaplanlægninger. Derfor har vi samlet vores erfaringer omkring det at få børn under uddannelse.

Mira fik sin søn under sit 7. semester

Hvor langt var du i dit studie, da du blev gravid?

Jeg havde lige færdiggjort min bacheloruddannelse og søgt ind på min drømme-kandidat, da jeg stod med en positiv graviditetstest i hånden. Så praktisk talt var jeg ikke studerende i det øjeblik, jeg blev gravid, men var midt imellem to vigtige kapitler i mit uddannelsesforløb.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, da du besluttede dig for at blive mor under uddannelse?

Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville være mor – og også gerne til mere end et enkelt barn. Da jeg var så heldig at møde min mand allerede i start 20’erne, var der efter 2 års ægteskab ingen tvivl om, at vi skulle være forældre sammen. Vi snakkede en del om, hvornår vi ville være helt klar, og om den bedste timing rent praktisk. Men vi endte ud i, at man nok aldrig bliver 100% klar rent praktisk. Der er altid lige en uddannelse, som skal færdiggøres, en større bolig der skal købes, en karriere som skal forfølges, en familiebil som skal anskaffes – og sådan kunne jeg blive ved! Til sidst blev vi enige om, at det vigtigste var, at vi var mentalt klar på at blive forældre – og så må det praktiske komme hen ad vejen. Dertil har jeg altid følt mig ekstremt privilegeret over, at vi har et uddannelsessystem, hvor kan lade sig gøre at klemme en barsel ind – halleluja for SU-fødselsklip! Og hey, måske vil det i virkeligheden være en fordel at have fået en unge eller to, inden man som kvinde skal ud og udleve de helt store karrieredrømme?

Hvordan fungerede det rent praktisk at blive mor under uddannelse?

Jeg havde en virkelig forstående studieleder og meget sød studiegruppe. Da jeg startede på min kandidat, var jeg allerede over halvvejs i min graviditet, og jeg stod til at skulle aflevere semesterprojekt 8 dage inden termin. Så jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke var ret presset – især i den sidste måned, hvor både baby og eksamener begyndte at banke på. Men når det er sagt, så føler jeg, at det fungerede rigtig fint – jeg fik altid den bedste stol/sofa til møderne med studiegruppen! Rent økonomisk modtog jeg SU og fik barsel med løn for mit studiejob, hvor jeg var 10 timer om ugen. Selvom jeg på ingen måde havde det største økonomiske overskud, så hang det fint sammen, og jeg er blevet kæmpe tilhænger af at købe brugt babytøj og -udstyr.

Hvad var det bedste ved at få børn under uddannelse?

Helt sikkert den lange barsel på 12 måneder, som jeg holdt. Her skal det så lige indskydes, at jeg faktisk først gik officielt på barsel, da min søn var 3 uger gammel. Jeg havde nemlig en enkelt afsluttende mundtlig eksamen i samme måned, som han blev født. Heldigvis havde min mand også barsel, og både min mand og søn tog med mig til eksamen og ventede udenfor. Jeg havde selvfølgelig forberedt mig med det helt store udpumpnings-show, så min mand ville have et hav af flasker med modermælk klar. Men min søde baby valgte selvfølgelig at sove sødt hele vejen igennem min lange eksamen på små to timer. Da eksamenen var overstået, kunne jeg så sige, at jeg først skulle i skole igen om over et år – mega fantastisk følelse!

Hvad var det værste ved at få børn under uddannelse?

Det var nok mine egne fordomme. Jeg var super nervøs for, at ingen af mine medstuderende ville være i gruppe med ‘hende den gravide’, fordi de ville tro, at jeg ville ‘slacke’ og kræve særbehandling. Og så var jeg bange for, at det faktum, at jeg var gravid, ville blive opfattet som om, jeg ikke tog mit studie seriøst. Men det var jo alt sammen bare i mit hoved, og mine fordomme blev big time gjort til skamme.

Hvordan ændrede studielivet sig for dig, efter du blev mor?

Lige pludselig var den tidlige morgenforelæsning kl 8:15 slet ikke så tidlig, men nærmere langt oppe af formiddagen…

Jeg blev helt sikkert mere struktureret med min tid. Hvor jeg før uden problemer kunne sidde og læse hele aftenen (og natten med op til afleveringer), var jeg nu afhængig af så vidt muligt at holde mine studieaktiviteter inden for dagplejens åbningstider. Og det har faktisk været rigtig dejligt at kunne holde fri kl 15, og bare være mor, hustru og Mira resten af eftermiddagen og aftenen. Selvfølgelig har der været perioder op til eksamener, som har været super pressede, men der har min mand og resten af min familie været virkelig gode til at få hverdagen med en 1-årig til at hænge sammen.

Vil du anbefale andre at få børn under uddannelse?

Hvis du føler, at du er klar til at blive forælder, så synes jeg på ingen måde, at det skal holde dig tilbage fordi du er studerende. At være studerende er jo en fuldtidsbeskæftigelse på lige fod med alle andre fuldtidsjobs. Og jo, du bliver ikke rig af at være studerende, men vi har så mange muligheder for at få familieliv og studie til at gå op i en højere enhed. Her tænker jeg især på SU under barsel. En klar fordel ved at få børn under uddannelse er helt sikkert fleksibiliteten. Hvis mit barn er syg, skal til tandlægen eller noget helt tredje, så kan jeg planlægge mig ud af det, da jeg kun står til ansvar over for mig selv. Og så er jeg mega klar til at indtage arbejdsmarkedet og skabe mig en karriere den dag jeg er færdiguddannet. Så må tiden vise om jeg bliver færdiguddannet med et eller to børn på armen!

_ _ _ _ _ _

Mette blev mor lige inden sit 10. semester

Hvor langt var du i dit studie, da du blev gravid?

Jeg var godt i gang med kandidaten, da jeg blev gravid. Det passede perfekt, at jeg kunne nå at færdiggøre et semester lige før min barsel startede – eller dvs. at jeg afleverede to eksamensopgaver to uger før min termin. “I det virkelige liv” går man jo på barsel fire uger før termin, men på studiet var der ikke så meget at gøre, andet end bare at aflevere de to opgaver, da de skulle afleveres. Jeg sørgede dog for at være færdig med mine opgaver i god tid, hvis nu vores søn valgte at komme før tid. Det gjorde han heldigvis ikke. Da jeg så gik på barsel, var jeg så langt i min kandidat, at jeg kun manglede mit speciale. På den måde skulle jeg slet ikke tilbage på skolebænken igen efter min barsel, da mit speciale kunne skrives hjemmefra.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, da du besluttede dig for at blive mor under uddannelse?

Det var ikke noget, jeg tænkte så meget over. Jeg tror, jeg havde valgt at få børn, uanset om jeg var i gang med karriere, om jeg var arbejdsløs eller studerende. Jeg tror på, det ikke er omstændighederne, der skal afgøre, om man vil være mor, men at det er ens mind-set, der skal være klar. Jeg undersøgte selvfølgelig mine muligheder, især for økonomien, men det afskrækkede mig bestemt ikke.

Hvordan fungerede det rent praktisk at blive forælder under uddannelse?

Det har fungeret supergodt. Der er selvfølgelig nogle praktikaliteter, man skal overveje. Hvis man fx har termin midt i et semester, kan det være, det ikke passer så godt. For mig har det dog været helt perfekt tilrettelagt. SU-reglerne kan godt være lidt besværlige at sætte sig ind i, men så snart man har styr på det, kører det rimelig automatisk. Jeg har nok også været heldig, at jeg kun har skullet tage stilling til mig selv, fordi jeg har været så langt i min uddannelse. Jeg har derfor ikke skullet ‘kæmpe’ med gruppearbejde, aftaler med andre studerende osv.

Hvad var det bedste ved at få børn under uddannelse?

Det bedste har helt klart været al den ekstra tid med min søn. Specialelivet har gjort mig super fleksibel, så jeg har kunnet aflevere ham sent og hente ham tidligt i vuggestuen. Det har desuden gjort, at jeg har haft masser af tid til at køre ham ind i vuggestuen og tage sygedage med ham, da han blev syg (som nærmest alle børn gør) som følge af vuggestuestart. Jeg har så meget mere frihed og tid til min familie, fordi jeg er studerende i den første del af hans liv. Det er guld værd.

Hvad var det værste ved at få børn under uddannelse?

Økonomien! Uden tvivl. Der er heldigvis nogle tillæg at hente som forældre på SU. Hjemme hos os er det både mig og min kæreste, der er studerende, så vi er berettiget til lidt mere end normalt. Vi får nærmest friplads i vuggestuen, vi får masser af boligstøtte og vi får et lille tillæg til vores SU. Vi lever dog stadig ret stramt, så der er ikke meget plads til sjov, og de fleste af vores penge går til vores søn.

Hvordan ændrede studielivet sig for dig, efter du blev mor?

Studielivet har egentlig ikke ændret sig så meget for mig personligt. Jeg var alligevel så langt i min uddannelse, at jeg ikke skulle tilbage og være en del af et fællesskab i en klasse eller lignende. Jeg har selvfølgelig haft færre timer til at studere, især om eftermiddagen, hvis jeg har skullet hente vores søn i vuggestuen. Jeg er da også langt mere træt, fordi jeg ikke får sovet helt så meget om natten som før. Det kan til tider godt gå udover specialeskrivningen. Måske er jeg i virkeligheden heller ikke så motiveret til at læse længere. Nu prioriterer jeg tiden med min familie. Det er altså vigtigere end at få 10 eller 12.

Vil du anbefale andre at få børn under uddannelse?

Ja, helt klart! Nu er jeg ved at være færdig med min uddannelse, og jeg gruer lidt for, at jeg skal ud på arbejdsmarkedet og være væk hjemmefra 37 timer om ugen. Jeg ville ønske, at mit studie langtfra var færdigt. Misforstå mig ikke, jeg glæder mig selvfølgelig til at komme ud og vise, hvad jeg har lært, men jeg kommer til at savne friheden ved studielivet. Jeg kan kun anbefale andre, der overvejer at blive forælder under uddannelse, bare at springe ud i det. Personligt synes jeg, at der er langt flere fordele end ulemper ved at blive mor under uddannelse.

_ _ _ _ _ _

Esme blev mor på sit 6. semester

Hvor langt var du i dit studie, da du blev gravid?

Jeg var på mit andet år på min bachelor, da jeg i maj 2011 blev gravid. Så jeg havde en lang sommerferie foran mig til at planlægge de kommende forandringer i både livet generelt, men også mht. uddannelsen.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, da du besluttede dig for at blive mor under uddannelse?

Jeg var fast besluttet på at få barn under uddannelse, da jeg vidste, at jeg først ville blive færdig i kandidaten sent oppe i mine 30’er. Jeg havde arbejdet i mange år inden jeg begyndte på studie som 29-årig. Så jeg så mange fordele i, at jeg som studerende kunne være mor på en anden måde end at være en working mom. Som studerende er det bare nemmere fordi man kan styre sine “arbejdstider” og fleksibiliteten ved at arbejde rundt om barnets skema er jo guld værd.

Hvordan fungerede det rent praktisk at blive forælder under uddannelse?

Jeg holdt faktisk aldrig barsel. Jeg gik i skole til den dag jeg skulle føde. Og da jeg fødte og kom hjem fra hospitalet, var det allerede blevet marts, og jeg havde kun to måneder tilbage af skolen. Jeg havde kun to fag tilbage og allerede afleveret bacheloropgaven. Så jeg aftalte med læreren at jeg kunne tage baby med til noget af undervisningen og ellers arbejde med opgaverne hjemmefra. Det hele lykkedes til sidst og jeg gik på lang sommerferie med min dejlige baby. Da jeg returnerede til skolen i midt-september, var min baby blevet 7 mdr gammel og startede i vuggestue, hvor hun gik to dage om ugen indtil 1. jan, hvor hun så kom op på fuldtid. Det hele var en satsning, og det øjeblik, vi følte hun ikke kunne trives i det, ville vi stoppe. Men alt gik gnidningsfrit og fungerede rigtig godt for os.

Hvad var det bedste ved at få børn under uddannelse?

Fleksibiliteten, tiden og nærværet og de lange ferier med min baby var fantastisk. Den form for selv-styring er jo genialt, når man er nybagt mor.

Hvad var det værste ved at få børn under uddannelse?

For nogen kunne det muligvis have været ærgerligt at misse festerne og det sociale ved studiet. Men ikke for mig. Jeg var jo lidt ældre end de andre i forvejen, så det var ikke noget, jeg ville have deltaget i i samme omfang alligevel. Og så var der økonomien. Man kan ikke få købt alt, man ønsker. Men det er faktisk ok, for der er jo rimelig meget derude, man alligevel ikke har brug for.

Hvordan ændrede studielivet sig for dig, efter du blev mor?

Jeg blev meget mere planlægningsorienteret. Og MEGET mere fokuseret. Veninderne blev i den under-prioriteret. Og så hoppede jeg også ud af karakterræset. Det var ikke vigtigt for mig at få tocifrede karakterer længere. Hvis jeg kunne komme ud med et middelsnit, var jeg glad. Så jeg blev både mere afslappet og fokuseret på samme tid. Måske kaldes det bare for realisme? Ja, jeg var nok blevet mere realistisk og mindre drømmende.

Vil du anbefale andre at få børn under uddannelse?

Absolut. 100 %! Det var det bedste jeg gjorde, og jeg vil aldrig fortryde det.

Skriv et svar