Vuggestue eller dagpleje? Mødrene deler deres erfaringer

Af Redaktionen

Institutionsstart for vores unger er én af de vigtigste kapitler i morlivet. Men skal barnet i dagpleje eller vuggestue? Og hvilke fordele og ulemper er der ved de to muligheder? Det er et stort valg og baseres ofte på andres oplevelser. I denne artikel fortæller Mira og Mette fra Momsterkontoret om deres oplevelser med både dagplejelivet og vuggestuelivet.

Mira // Mor til en søn på 20 måneder, der går i dagpleje

Mira sammen med sin søn
Mira sammen med sin søn
Hvilke tanker gjorde du dig om hhv. vuggestue og dagpleje, da du skulle vælge?

Jeg havde faktisk slet ikke gjort mig nogle tanker om, at jeg skulle vælge det ene frem for det andet. Det har altid været naturligt for mig, at min søn skulle i vuggestue, da jeg selv har været vuggestuebarn, og altid har været omgivet af familie og venner, som har valgt vuggestue. Dertil har min søn altid været lidt af en bulderbasse, så jeg tænkte, at det nok var en rigtig god idé at give ham en masse nye legekammerater og være et sted med et stor udendørs legeområde. Men valget faldt ikke på vuggestue alligevel.

Hvorfor faldt valget på dagpleje?

Jeg kunne ikke få plads i nogle vuggestuer, som lå geografisk inden for min mands og mine præferencer. Jeg har aldrig anset mig selv som snobbet, hvad angår valg af vuggestue, men rent praktisk, var det bare utrolig vigtigt, at vores søn kunne blive passet tæt på vores lokale togstation, for at vores hverdag, uden bil, ville kunne gå op. Vi blev præsenteret for tilbuddet om dagpleje, og det var jo som at træde ind i en helt ny verden.

Hvordan er hverdagen i dagplejen?

Min søn bliver afleveret mellem 7 og 8 hos sin dagplejemor, og bliver modtaget med kram og kys (på munden!) af de to andre børn. Om formiddagen tager de altid på tur. Det kan både være små og store ture. Fx tager de i mosen for at fodre ænder, i Zoologisk have eller blot ned til fiskehandleren for at købe fars til fiskedeller. De besøger også de andre dagplejere og deres børn, og finder gerne nye spændende legepladser i området. En gang om ugen er de i legestue med alle de andre dagplejemødre og børn fra deres gruppe, så her bliver behovet om socialisering i en større gruppe opfyldt.

Hvordan foregik indkøringen i dagplejen?

Inden vi sagde ja til pladsen havde vi været hjemme hos vores kommende dagplejemor en eftermiddag. Vores søn var selvfølgelig med, så vi allesammen lige kunne fornemme om det føltes ‘rigtigt’. Det gjorde det heldigvis, og da vi begyndte at indkøre ham, var han der 1-2 timer om formiddagen de første dage, og efter en uge sov han også lur i dagplejen uden problemer. Så det foregik dejligt stille og roligt og i min søns tempo.

Hvad synes du, fordelene ved dagpleje er?

Det er så fantastisk at se det bånd, min søn har med de to andre børn, som han deler dagplejemor med. Dermed sagt, er de kun tre børn hos hver dagplejemor, og det er da skønt at vide, at han ikke drukner i en større børnemængde. Jeg synes også, at det er rigtig rart at aflevere ham til den samme voksen hver dag – uanset hvor tidligt eller sent han bliver afleveret. Så det skaber helt sikkert tætte relationer, som medvirker til at danne tryghed hos både mig og mit barn.

Hvad synes du, ulemperne ved dagpleje er?

Når dagplejemoren er syg eller har planlagt fravær, så skal min søn i gæstepleje. Det er lidt irriterende at skulle aflevere og hente et andet sted, men så er det egentlig heller ikke værre. Min søn kender allerede de andre dagplejemødre og børn, fra når de besøger hinanden og leger sammen i legestuen, så han synes faktisk det er en fest at komme et nyt sted hen med nyt legetøj og andre legekammerater.

Hvis du måtte vælge om, ville du så vælge vuggetue eller dagpleje?

Hånden på hjertet – det ved jeg ikke. Jeg er rigtig glad for, at min søn er havnet i en fantastisk dagpleje, men jeg har ikke så meget at sammenligne med, da jeg aldrig har haft et vuggestuebarn. MEN, jeg ville helt sikkert ønske, at jeg havde kendt mere til mulighederne for pasning, så jeg kunne have udforsket dagplejen langt tidligere i vores forløb. Således tror jeg også, at mine fordomme om, at dagpleje kun er velegnet til de stille og forsigtige børn kunne have blevet gjort til skamme – når dagplejemoren kun har tre børn at skulle tage sig af, er der netop mulighed for at lære det enkelte barns personlighed at kende og dermed tilpasse hverdagen ud fra. Min søn er i hvert fald stadig en bulderbasse med fuld fart på.

Mette // Mor til en søn på 20 måneder, der går i integreret vuggestue

Mette sammen med sin søn
Mette sammen med sin søn
Hvilke tanker gjorde du dig om hhv. vuggestue og dagpleje, da du skulle vælge?

Da vi i sin tid diskuterede, om vores søn skulle starte i vuggestue eller dagpleje, opvejede vi fordele og ulemper for de to. Vi snakkede meget om, at der klart kan være nogle fordele ved en dagpleje, fordi miljøet er trygt og hjemligt, der er færre børn og ofte mere ro, end der er i en vuggestue. Vi snakkede dog også meget om, at der, i vores øjne, klart er nogle ulemper ved en dagpleje: Man kan risikere gæstedagpleje, når dagplejeren er syg, dagplejeren er alene om børnene, så man kan risikere, at der ikke er nok hænder til alle børn, ligesom man kan risikere, at dagplejeren ikke er uddannet. Vuggestuen havde derimod de fordele, som vi efterspurgte: der er flere børn, og dermed flere børn at kopiere og lege med, der er helt sikkert uddannet personale, ligesom der er gode faciliteter i institutionen: En stor, god legeplads og ingen skift i hverdagen, hvis nu pædagogerne er syge. Når det er sagt, handler det selvfølgelig om at kigge på sit barn – hvad er barnets behov og er det vuggestue eller dagpleje, der imødekommer barnets behov bedst?

Hvorfor faldt valget på vuggestue?

Da min mand selv er vuggestuepædagog, var han slet ikke i tvivl om, at vores søn også skulle gå i vuggestue og i hvert fald ikke i dagpleje. Jeg skulle derimod vende mulighederne først. Vi valgte dog vuggestuen, fordi vores søn er en rigtig ballademager, der har brug for masser af stimuli, udeleg, plads at boltre sig på og udflugter – noget, som vuggestuen kan tilbyde ham, som vi ikke var sikre på, der ville være i en dagpleje. Vi syntes også, det var vigtigt, at skiftet til børnehave ikke bliver for stort, når han engang skal starte der. Går han fra dagpleje til børnehave kan omvæltningen værre større, men ved at gå i integreret institution tror vi, at overgangen fra vuggestue til børnehave bliver blidere, og dermed nemmere, for vores søn.

Hvordan er hverdagen i vuggestuen?

Vi afleverer vores søn omkring 7:30, hvor han har mulighed for at få morgenmad sammen med de andre børn. Når alle børn er kommet, går de enten på legepladsen eller på tur. Vores institution er placeret supergodt i hjertet af Valby, så vuggestuen tager ofte i Zoologisk Have, i Søndermarken eller ud at kigge på toge eller heste på Carlsberg. Herefter tager de hjem, får lækker varm frokost, som desuden er økologisk og som varierer fra dag til dag med sunde og friske råvarer. Så er det tid til middagslur, efterfulgt af eftermiddagssnack og dernæst ofte en tur på legepladsen. Dagene kan selvfølgelig variere. Nogle gange har de temauger, fx med fokus på dyr, andre gange laver de kreative ting indendørs. Der er 12 børn og 3 pædagoger i vores søns vuggestue, en ganske normal normering i Københavns Kommune.

Hvordan foregik indkøringen i vuggestuen?

Vores søn blev tilknyttet en kontaktpædagog, som havde ‘ansvaret’ for at køre ham ind. De første par dage kom vi og var der et par timer sammen med ham, hvorefter vi øgede timerne som dagene gik. Først var han alene en times tid, så lidt mere, hvorefter han spiste frokost dernede og dagen efter sov han lur i vuggestuen. Efter ca. to uger var han oppe på en fuld dag. Det gik stille og roligt og med fuld fokus på ham og hans trivsel.

Hvad synes du, fordelene ved vuggestue er?

Jeg synes, at vuggestuelivet passer perfekt til min søns og hans temperament. Jeg er bange for, at han ville den savne stimuli, som han får i vuggestuen, hvis han i stedet gik i dagpleje. Vuggestuen kan tilbyde ham masser af udfordring, personalet er dygtige og uddannede og jeg er sikker på, at den mad, han får, er sund og varieret. Der er altid nybagt brød til eftermiddagsmåltidet, maden er økologisk, frokosten består næsten altid af varme retter med masser af grøntsager. Jeg elsker tanken om, at min søn er omgivet af mange forskellige børn, som han kan lege med og kopiere og dermed lære af. Jeg synes desuden, der er nogle store fordele ved, at vuggestuen har lange åbningstider – noget, som ikke er sikkert i en dagpleje.

Hvad synes du, ulemperne ved vuggestue er?

Han er hele tiden syg som følge af de mange bakterier, som han bliver udsat for i vuggestuen. Man siger, at børn der går i vuggestue, oftere er syge i forhold til børn der går i dagpleje, fordi de bliver udsat for flere bakterier. Min søn har nærmest været konstant syg, siden han startede i vuggestue, så det er helt klart en ulempe. Der kan selvfølgelig også være meget uro i en vuggestue, hvilket kan være en ulempe for nogle, men da min har supermeget krudt bagi, så er det her egentlig mere en fordel, at han kan larme, løbe og bruge sin krop.

Hvis du måtte vælge om, ville du så vælge vuggetue eller dagpleje?

Til min søn og hans temperament ville jeg altid vælge vuggestue. Jeg kan dog ikke sige, om jeg ville vælge dagpleje, hvis jeg havde et mere stille barn, der trives bedst i ro med få personer. Her tror jeg helt sikkert, at dagplejen har nogle fordele. Jeg vil derfor altid råde til, at man kigger på sit barn og derefter vurderer, om barnet vil trives bedst i en vuggestue eller dagpleje.

_ _ _ _ _

Hvilke erfaringer har du med vuggestue og dagpleje? Del gerne dine tanker i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar