Når barnets første skoledag vælter en masse følelser frem

En glad og stolt seks-årig på sin første skoledag
En glad og stolt seks-årig på sin første skoledag

Af Esme Emma Sutcu

Min datter er startet i skole, og det er begyndelsen på et nyt kapitel. Ikke kun for hende, men også for mig. En masse tanker er sat i gang både op til, under og efter den første skoledag. Glæde, bekymring, nervøsitet og stolthed. Måske du også kan kende nogle af tankerne?

Til min datter:

Det kan godt være, det er dit navn, der står på tavlen, men jeg føler, at jeg også er startet i skole. Alle minderne vælter frem, både de gode og de dårlige. Derfor er det en blandet følelse at stå i din skolegård igen efter mere end 20 år siden sidst.

Men ikke desto mindre, så har jeg glædet mig til denne dag. Sommeren har været lang. Ventetiden fyldt med spænding.

Og så kom den. Første skoledag. Vi var så parate. Tidligt op, spise havregryn og så afsted på cyklen i det skønne augustvejr.

Selvom vi begge havde nyt tøj på, den klassiske vandfaldsfrisure og hjertet fyldt med mod, da vi ankom til flag og sang, kunne jeg mærke en tristhed.

Minderne fra en barndom med manglende omsorg fra forældre, der hverken interesserede sig for mig eller for min skolegang, insisterede på at optage mit sind. Men jeg slog det væk, for du skal have den bedste skolegang. Det er jeg parat til at sørge for de næste 10 år.

Klumpen i halsen insisterede på at vokse, da vi sang Hr Skægs melankolske sang “Første Skoledag” i salen. Jeg observerede dig. Hvis du græd, ville jeg ikke kunne holde mig tilbage. Hvis du bare rynkede med brynene, ville jeg tage dig ind i mine arme. Men min seje og glade datter havde ingen bekymring i verden.

Med din nye skoletaske, halvt din størrelse, spankulerede du op til lærerne, da dit navn blev råbt op, som om du ikke havde bestilt andet i dit liv end at gå i skole.

Det var nu. Dit øjeblik. Du var klar. Dit kæmpe smil med de dinglende rokketænder forsikrede mig, at du var klar til verden.

Im a fuckin unicorn

Inden de nye tænder er vokset ud, er du godt i gang med skoleåret. Men allerede nu her i din anden uge, er du blevet en masse nye ord rigere. Tabulex, læsemappe og Fortnite er blot nogle af dem.

Forleden var du trist over, at en kammerat ikke ville lege med dig.

Dagen efter så jeg dig med en ven i hver hånd, som du grinede og fjollede med.

Og i går sagde du: Im a fuckin unicorn!

Der vil være op og nedture. Du skal nok klare den, jeg er her hele vejen.

Tillykke med første skoledag for os begge.

Skriv et svar