10 ting jeg har lært af at være mor

Af Mette Normann Røddik

Før jeg blev mor, troede jeg, jeg vidste det hele. Jeg havde en klar forestilling om, hvordan mor-livet ville være, hvordan jeg ville møde de udfordringer, som dette nye kapitel bar med sig – og hvordan jeg bestemt ikke ville tackle situationerne. Åh gud, hvor er jeg bare blevet meget klogere siden! Her kommer 10 ting jeg har lært af at være mor.

 1. Det er utroligt, hvor lidt søvn jeg egentlig har brug for

  Jeg har egentlig altid troet, at jeg var typen, der havde brug for minimum 9 timers søvn. I en periode sov jeg gerne 10 timer hver nat. Men efter jeg er blevet mor, får jeg knap nok halvdelen af de timer – og det er slet ikke sikkert, at timerne er sammenhængende. Men jeg formår stadig at agere mor, kæreste, kollega, veninde, søster og datter uden problemer.

 2. Jeg er mindre dømmende

  Vi har vel alle sammen rullet med øjnene over moren i supermarkedet, der ikke kan finde ud af at holde styr på sin unge, som i et hysterisk anfald kaster sig på gulvet, råber og skriger og nægter at gøre som moren siger. Før var jeg hende, der rullede øjne. Nu er det mig, der er moren. Jeg vil gerne undskylde til alle mødre, som mit fortids-jeg har dømt. Undskyld.

 3. Det er ikke så vigtigt, hvordan jeg ser ud

  “Skat, når vi bliver forældre, så lover jeg, at jeg ikke lader mig selv gå i forfald”. En sætning jeg ofte har sagt til min kæreste før og under min graviditet. Men med en lille mand på armen har jeg bare ikke samme tid til at gå op i mit udseende. Jeg finder derfor ofte mig selv med ultrafedtet hår, blusen på på vrangen, i joggingbukser og med gylp på tøjet. Jorden er ikke gået under af den grund.

 4. Du kan aldrig have for mange sutter

  Aldrig. Punktum.

 5. En forkølet baby er en djævel i forklædning

  I shit you not. Er babys næse stoppet, er løbet kørt. Baby kan kun finde ro på din mave. Det er sådan set hyggeligt nok med lidt nusseri, den første time vel at mærke. Men så bliver du sulten. Og du skal egentlig også tisse. Det ligner at baby sover, så du prøver at rykke dig – big mistake! Baby sover IKKE. Du må adlyde babys klagesang og lade dig sænke ned i puderne, så baby igen kan finde ro.

 6. Masha og Bjørnen kan redde liv

  Kender du den lille, lidt irriterende, lyshårede figur Masha og hendes nabo, bjørnen? Ikke? Det burde du! Når ulvetimen er allerværst herhjemme, er jeg ikke bange for lidt skærmtid. Junior bliver som forstenet når Masha toner frem på skærmen og mor her kan få bare fem minutters ro. Aaaahhh.

 7. Jeg er mere lydløs end en ninja

  Junior er endelig faldet i søvn og forude venter kvalitetstid med kæresten. Junior minder mest af alt som en sprængfarlig bombe, der kan eksplodere (læs: vågne) ved selv den mindste lyd. På listetæer bevæger jeg mig igennem mørket i soveværelset, imens junior bobler videre. Jeg er lydløs. Som en ninja. Succes! Det kunne mit teenage-jeg altså have have lært lidt af, den gang jeg væltede fuld hjem og vækkede mine naboer og forældre.

 8. Det er fantastisk at blive mor. Men det er næsten endnu mere fantastisk at se min kæreste blive far

  Hver gang min kæreste kigger forelsket på vores søn, smelter jeg fuldstændig. Når han får vores søn til at grine med sin fantastiske baby-kluk-latter, føler jeg en stolthed lige så stor som Mount Everest. Hvordan kan man overhovedet være så heldig?

 9. Tiden går alt, alt, alt for stærkt

  Det er totalt kliché, men før man ved af det, er junior slet ikke nogen baby mere. Forleden pakkede vi vores søns babytøj i kasser – og jeg tudede! Hvor er min lille skat lige blevet af?

 10. Uanset hvor hårdt det hele kan være, er det altid det hele værd

  Altid.

Skriv et svar